Στυτική Δυσλειτουργία (Μελέτη, Αντιμετώπιση)

Η στυτική δυσλειτουργία κάνει πλέον συχνότερα την εμφάνισή της, επηρεάζοντας σημαντικά, όχι μόνο την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών αλλά και τις σχέσεις πολλών ζευγαριών.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή η παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή και διατήρηση στύσης, ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης.

Παρά το γεγονός ότι η πάθηση δεν είναι περιστασιακή και οι πάσχοντες πραγματικά υποφέρουν σε βάθος χρόνου, η συντριπτική πλειονότητα  των ανδρών με

στυτική δυσλειτουργία δεν απευθύνεται σε ειδικό γιατρό, αφού η στυτική δυσλειτουργία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ένα έντονο αίσθημα ντροπής.

 Οι νεότεροι άνδρες αισθάνονται μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν στον γιατρό, σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει λόγω της εντελώς εσφαλμένης πεποίθησης

ότι τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στους άνδρες ηλικίας 50 ετών το ποσοστό που εμφανίζει ολική αδυναμία επίτευξης στύσης είναι 4%, στους άνδρες ηλικίας 60 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%,

 ενώ η συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ απογειώνεται για τους άνδρες άνω των 75 ετών στο 47%. Παρόλα αυτά η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται

 ως ένα ακόμα σύμπτωμα της προχωρημένης ηλικίας καθώς είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.

Ενδείξεις οργανικής αιτιολογίας στυτικής διαταραχής είναι:

Η αιφνίδια έναρξη που οφείλεται σε κάποιο εμφανές οργανικό αίτιο

Η προοδευτική έναρξη και εγκατάσταση της δυσλειτουργίας

Η ηλικία έναρξης

Η απουσία νυχτερινών και πρωινών στύσεων

Η παρουσία άλλων οργανικών παραγόντων όπως για παράδειγμα, αγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης  κ.α.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εκτίμηση, στον εργαστηριακό και ορμονικό έλεγχο, στο triplex αγγείων-πέους,

στην καταγραφή νυκτερινών στύσεων, στη μελέτη του ψυχολογικού προφίλ, και σε μια σειρά κατευθύνσεων την οποία θα υποδείξει ο αρμόδιος ειδικός.

Τη λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η μη επεμβατική τεχνική των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη μη χειρουργική, μη φαρμακευτική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία.

 Ο ουρολόγος ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιεί έναν ειδικό καθετήρα για την παροχή κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης κατά

μήκος του πέους. Ο στόχος είναι η διέγερση του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση), που οδηγεί σε βελτιωμένη ροή αίματος.

Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε 5.000 άνδρες, οι οποίοι πήραν χάπια για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, αποκαλύπτει τις παγίδες από τη χρήση τους. “Η μελέτη μας αφορούσε στην παρακολούθηση πέντε χιλιάδων περιστατικών, που πήραν συνταγές είτε από το ανδρολογικό ινστιτούτο, είτε από άλλους γιατρούς, είτε από φαρμακοποιούς, αλλά και από φίλους, όπως και από το Ίντερνετ. Τα χάπια αυτά προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και είναι ασφαλή εφόσον σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία

Τα χάπια αυτά σήμερα μπορεί κανείς να τα πάρει και χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ πολλοί τα προμηθεύονται από το Ιντερνέτ.

Τα χάπια όμως αυτά είναι φάρμακα, που σημαίνει πως έχουν ενέργειες και παρενέργειες.

 Η ασφάλεια τους κρύβεται σε λεπτομέρειες που μόνο ο γιατρός σας μπορεί να γνωρίζει γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να τον συμβουλεύεστε πριν τα πάρετε.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ουρολόγος παρέχει την απαραίτητη μελέτη και θεραπεία για την στυτική δεισλειτουργία.