Υπέρταση

Τι είναι η  υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95 και μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την «συστολική» πίεση, η οποία είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την «διαστολική» πίεση, γνωστή ως «μικρή» πίεση. Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Παρακάτω ακολουθούν οι τύποι υπέρτασης:

  • Βασική υπέρταση
  • Απομονωμένη συστολική υπέρταση
  • Δευτερογενής υπέρταση

Όπως υποδηλώνει και το όνομα της, η δευτερογενής υπέρταση προκύπτει από κάποια άλλη αιτία, όπως:

Α) Υπεραλδοστερονισμός

Β) Φάρμακα και άλλες ουσίες. 

Γ) Υπερθυρεοειδισμός

Δ) Στένωση της νεφρικής αρτηρίας.

Ε) Φαιοχρωμοκύτωμα. 

ΣΤ) Σύνδρομο Cushing. 

Ζ) Στένωση της αορτής.

Η) Άπνοια ύπνου.

Θ) Υπέρταση λευκού περιβλήματος.

Ι) Πνευμονοπάθειες και καρδιακός κίνδυνος.

Κ) Κεκαλυμμένη υπέρταση. 

Λ) Ασταθής υπέρταση. 

Μ) Ανθεκτική υπέρταση

Ν) Κακοήθης υπέρταση

Ξ) Υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Πόσο συχνή είναι και που οφείλεται;

Η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και προκαλεί μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα.
Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια .
Η πιθανότητα εμφάνισης της αρτηριακής υπέρτασης αυξάνει με την ηλικία. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών η υπέρταση αγγίζει σε ποσοστό το 50% του πληθυσμού αυτού. Η υπέρταση εάν παραμείνει αρρύθμιστη,  μπορεί να προκαλέσει επίσης καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα ή καταστάσεις που προσβάλλουν τα αγγεία (ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα).Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή, κλπ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε κάποιο άλλο νόσημα (δευτεροπαθής), το οποίο όταν αντιμετωπιστεί επιτυχώς θεραπεύει και την ίδια. Τέτοια νοσήματα που προκαλούν δευτεροπαθή υπέρταση είναι η χρόνια νεφροπάθεια, η άπνοια κατά τον ύπνο, η στένωση νεφρικών αρτηριών αλλά και νοσήματα των επινεφριδίων, κοκ.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται με μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο, όπου γίνονται τουλάχιστον δύο μετρήσεις κάθε φορά.

Οι μετρήσεις στο σπίτι από τον ασθενή είναι επίσης πολύ χρήσιμες τόσο για τη διάγνωση , όσο και για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής. Όσον αφορά το σπίτι, συνιστάται να λαμβάνονται δύο μετρήσεις τη φορά δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) για περίπου μία εβδομάδα αγνοώντας τις μετρήσεις της πρώτης ημέρας.

Βοηθητικό ρόλο έχει και η 24ωρη καταγραφή της πίεσης με ειδική αυτόματη, φορητή συσκευή που ρυθμίζεται να μετρήσει πολλές φορές την πίεση σε ένα 24ωρο, τόσο στην ημέρα όσο και στη νύχτα. Λανθασμένα αυτός ο τρόπος παρακολούθησης της πίεσης λέγεται συχνά χόλτερ πίεσης.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

  • Μείωση σωματικού βάρους.
  • Σωματική άσκηση.
  • Υγιεινή διατροφή
  • Δίαιτα πτωχή σε αλάτι: .
  • Περιορισμός του αλκοόλ 
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Περιορισμός στην κατανάλωση καφέ: 
  • Καλύτερη διαχείριση του stress
  • Ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
  • Στήριξη από οικογένεια

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος εξετάζει και αντιμετωπίζει την υπέρταση.