Λεμφαδενίτιδα

Τι είναι η λεμφαδενίτιδα;

Η λεμφαδενίτιδα είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονώδη εξεργασία των λεμφαδένων που προκαλείται από ιούς, βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα.

Η λοίμωξη με κυτταρομεγαλοϊό προκαλεί εντοπισμένη ή γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή σε ασθενείς με συστηματικά συμπτώματα τύπου λοιμώδους μονοπυρήνωσης και αρνητικά ετερόφιλα αντισώματα.

Τι προκαλεί τη λεμφαδενοπάθεια (διόγκωση των λεμφαδένων);

-Λοιμώξεις Ιογενείς  (Λοιμώδης  μονοπυρήνωση, CMV, HIV, ερπητοϊοί, παρβοϊός Β19,  ηπατίτιδες), Βακτηριακές (Φυματίωση, άτυπα  μυκοβακτηρίδια, νόσος εξ’ ονύχων γαλής, βρουκέλλωση, σαλμονέλλωση, λεπτοσπείρωση), Χλαμύδια, Πρωτόζωα (Τοξοπλάσμωση, λεϊσμανίαση, νόσος Chagas), Μύκητες, Ρικέτσιες.

-Αυτοάνοσα νοσήματα (Ρευματοειδής  αρθρίτιδα, ΣΕΛ, σύνδρομο Sjogren, δερματομυοσίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα)

-Κακοήθη Αιματολογικά νοσήματα (Λέμφωμα Hodgkin, μη- Hodgkin λεμφώματα , χρονία λεμφογενής λευχαιμία, οξείες λευχαιμίες, κακοήθης ιστιοκυττάρωση) και νεοπλάσματα (σπανίως σαρκώματα)

-Σαρκοείδωση

-Ιατρογενή αίτια (εμβολιασμός,  λεμφαδενοπάθεια σε εμφυτεύματα σιλικόνης –Ανοσοκαταστολή. H γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια είναι ένα πρώιμο εύρημα μόλυνσης με τον ιό HIV.

-Ασυνήθεις αιτίες λεμφαδενοπάθειας (Νόσος Castleman, λεμφαδενίτις Kikuchi, δερματοπαθητική  λεμφαδενοπάθεια , Rosai-Dorfman, σύνδρομο Kawasaki, λεμφαδενίτις Kimura, θησαυρισμώσεις (Gaucher, Niemman-Pick, Fabry) IgG4-σχετιζόμενη  λεμφαδενοπάθεια, αμυλοείδωση.

και αρθρικές προσθέσεις, GVHD)

-Φάρμακα

Πώς γίνεται η διάγνωση για την λεμφαδενίτιδα;

Η αρχική διάγνωση λεμφαδενίτιδας περιλαμβάνει την ψηλάφηση των φλεγμονωδών κόμβων, μετά την οποία συνταγογραφούνται οι τεχνικές και οι εργαστηριακές τεχνικές:

-Έλεγχος αίματος.

-Ιστολογική ανάλυση (λήψη δείγματος ιστού)

-Όταν η λεμφαδενίτιδα ενός συγκεκριμένου είδους επικεντρώνεται στη δυνατότητα επαφής με τον φορέα της φυματίωσης και κάνει δερματικές δοκιμές με εργαστηριακές εξετάσεις (αίμα, πτύελα), καθώς και ακτίνες Χ,

-Η πυώδης φλεγμονή απαιτεί χειρουργικό άνοιγμα της κάψουλας του λεμφαδένου, εάν είναι απαραίτητο – αποστράγγιση του τραύματος.

– Η αύξηση των τρυγικών οζιδίων είναι ένα σήμα για τον αποκλεισμό μιας κήλης στην βουβωνική χώρα.

-Υπερηχογράφημα.

-Αξονική τομογραφία.

– Εξέταση HIV.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει την λεμφαδενίτιδα;

Η φλεγμονή των λεμφαδένων είναι ο λόγος για την εφαρμογή στον θεράποντα ιατρό, ο οποίος στέλνει στη διαβούλευση ενός ενδοκρινολόγου, χειρουργού ή ογκολόγου. Η επιλογή ενός ειδικού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της πορείας της λεμφαδενίτιδας και τη σοβαρότητα της αρχικής αλλοίωσης. Συχνά, απαιτείται ειδικός για μολυσματικές ασθένειες, αιματολόγος ή ρευματολόγος.

Η διάρκεια της θεραπείας για έναν συγκεκριμένο τύπο λεμφαδενίτιδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της υποκείμενης πάθησης και την ορθότητα του θεραπευτικού σχήματος.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός παθολόγος εξετάζει την λεμφαδενίτιδα.