Πνευμονολογικός έλεγχος

Οι εκτεταμένες φωτιές που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν στον «πνεύμονα της γης», προκάλεσαν και πολλά αναπνευστικά προβλήματα. Ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες ακόμη και ανθρώπων που δεν βρέθηκαν κοντά στα πύρινα μέτωπα. Επομένως, ο πνευμονολογικός έλεγχος είναι ένας έλεγχος στον οποίο πρέπει όλοι να υποβληθούμε. Μέσω του πνευμονολογικού ελέγχου αξιολογείται η κατάσταση της υγείας των πνευμόνων μας και εντοπίζονται τυχόν αναπνευστικά προβλήματα.

Πνευμονολογικός έλεγχος: Ποια είναι τα είδη του;

Ο πνευμονολογικός έλεγχος διακρίνεται σε απλό και πλήρη, ανάλογα με τις εξετάσεις που διενεργούνται. Μετά από μια επίσκεψη στον πνευμονολόγο και κατόπιν της λήψης του ιστορικού σας, ο ιατρός θα σας κατευθύνει προς το είδος του πνευμονολογικού ελέγχου που χρειάζεστε.

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ο πνευμονολογικός έλεγχος;

Ο πνευμονολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση  από έναν έμπειρο πνευμονολόγο αποτελούν τον απλό πνευμονολογικό έλεγχο.

Ο πλήρης  πνευμονολογικός έλεγχος εκτός από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση περιλαμβάνει και εξετάσεις όπως σπιρομέτρηση και οξυμετρία. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται από τον πνευμονολόγο, ο οποίος σχεδιάζει και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Ποιοι πρέπει να πραγματοποιούν πνευμονολογικό έλεγχο;

Ο πνευμονολογικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται από όλους, αφού ο έλεγχος της υγείας των πνευμόνων είναι ζωτικής σημασίας. Οι ασθενείς που δεν έχουν αναπνευστικά προβλήματα μπορούν να υποβάλλονται σε απλό πνευμονολογικό έλεγχο. Αντιθέτως, ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με κάποια πάθηση και οι καπνιστές θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε πλήρη πνευμονολογικό έλεγχο.

Πότε είναι απαραίτητος ο πνευμονολογικός έλεγχος;

Ο πνευμονολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος τόσο για προληπτικούς λόγους, όσο και για την παρακολούθηση πνευμονολογικών παθήσεων. Επιπροσθέτως, ο πνευμονολογικός έλεγχος συμβάλλει και στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων του αναπνευστικού μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ειδικότερα, οι παθήσεις του αναπνευστικού που μπορεί να διαγνωστούν μέσω αυτού είναι οι κάτωθι:

Σπιρομέτρηση

Η σπιρομέτρηση είναι μια πνευμονολογική εξέταση με μεγάλη διαγνωστική αξία, αφού συμβάλλει στη διάγνωση πολλών αναπνευστικών προβλημάτων. Τα προβλήματα που μπορούν να διαγνωσθούν μέσω της σπιρομέτρησης είναι τα παρακάτω:

 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 • Άσθμα
 • Χρόνια βρογχίτιδα
 • Εμφύσημα
 • Πνευμονική ίνωση

Είναι μια εξέταση που αξιολογεί τη λειτουργία των πνευμόνων είναι ανώδυνη και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά. Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία από τον ασθενή, εκτός από τους καπνιστές που καλό θα ήταν να μην καπνίσουν 8 ώρες πριν την εξέταση.

Στην εξέταση  της σπιρομέτρησης θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά οι παρακάτω ομάδες ασθενών:

 • Ενεργοί καπνιστές
 • Πρώην καπνιστές άνω των 40 ετών
 • Υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση
 • Ασθενείς με συμπτώματα δύσπνοιας ή σφυρίγματος κατά την αναπνοή
 • Ασθενείς με γνωστό αναπνευστικό νόσημα στα πλαίσια της παρακολούθησής του
 • Εργαζόμενοι που εκτίθενται σε βλαπτικές για τους πνεύμονες ουσίες

Στο κέντρο μας πραγματοποιούμε πλήρη πνευμονολογικό έλεγχο και σπιρομέτρηση στην προνομιακή τιμή των 40 ευρώ. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να αξιολογήσετε την υγεία των πνευμόνων σας.

Στο πολυιατρείο Premedicare διαθέτουμε σύγχρονο πνευμονολογικό τμήμα που είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Οι έμπειροι και πλήρως καταρτισμένοι πνευμονολόγοι μας βρίσκονται στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας για έναν πλήρη πνευμονολογικό έλεγχο σε προνομιακές τιμές.