Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ – Polycystic Ovaries Syndrome, PCOS) είναι μια από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις, επηρεάζοντας περίπου το 10% όλων των γυναικών παγκοσμίως. Γυναίκες με ΣΠΩ παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα και σημεία και συμπτώματα περίσσειας ανδρογόνων.

Ποια είναι τα αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το ΣΠΩ ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία των γυναικών από την παιδική ηλικία έως και μετά την εμμηνόπαυση. Τα ακριβή αίτια που οδηγούν σε ΣΠΩ δεν είναι γνωστά, αλλά πρόκειται για ένα συνδυασμό κληρονομικής προδιάθεσης και περιβαλλοντολογικών συνθηκών

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Οι περισσότερες γυναίκες με ΣΠΩ εμφανίζουν διαταραχές περιόδου, συνήθως καθυστέρηση, δηλαδή είτε ολιγοαμηνόρροια (η περίοδος εμφανίζεται πιο σπάνια, π.χ. μια φορά τους τρεις μήνες), είτε αμηνόρροια (η περίοδος απουσιάζει τελείως). Οι διαταραχές περιόδου είναι συνδεδεμένες με υπογονιμότητα καθώς και με την υπερπλασία του ενδομητρίου. Άλλα συμπτώματα είναι η υπερτρίχωση, κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στον κορμό και στο εσωτερικό των μηρών, η ακμή, η λιπαρότητα του δέρματος και η απώλεια τριχών της κεφαλής (κροταφική αλωπεκία).

Μακροπρόθεσμα, το ΣΠΩ έχει συνέπειες πέρα από την υπογονιμότητα, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, η μη αλκοολικής λιπώδης νόσος του ήπατος, αύξηση λιπιδίων και χοληστερίνης, αρτηριακή υπέρταση (πίεση) και ο καρκίνος του ενδομητρίου.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Η θεραπεία του ΣΠΩ διαμορφώνεται ανάλογα με τις προτεραιότητες των ασθενών όπως η διαχείριση της υπογονιμότητας, της υπερτρίχωσης, της ακμής ή της παχυσαρκίας. Η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή.

Στο Premedicare στην Αγία Παρασκευή, ο ιατρός ενδοκρινολόγος μελετά και αντιμετωπίζει τον σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.